Mindfulnessharjoitukset antavat sinulle mahdollisuuden olla kosketuksissa olemisen tilaan sisälläsi. Olemisen tilaan liittyy mm. rauha, hiljaisuus ja selkeys, jotka ovat olemassa meissä myös toiminnan keskellä. Kun olet harjoituksissa säännöllisesti, niin voit saada kosketuksen sisäiseen olotilaasi myös harjoitusten ulkopuolella arjessasi, jolloin voit ”olla” tekemisessä, suorittamisen ja ponnistelun sijaan.

Harjoituksissa on kyse siitä, että luovut ponnisteluista, annat itsesi olla sellainen kuin olet ja olet siinä missä jo olet, olet tässä hetkessä. Tämä hetki on osa elämääsi. Tämä hetki on arvokas elämässäsi tällaisenaan. Se, miten olet tässä hetkessä, kumuloituu seuraavaan hetkeen.

On tärkeää, että varaat aikaa harjoituksissa olemiseen. Anna harjoituksille mahdollisuus ravita itseäsi, koko olemustasi ja erityisesti sydäntäsi. Säännöllinen harjoittaminen auttaa sinua löytämään tasapainoisen sisäisen tilan, josta käsin voit katsella ja kohdata ympärilläsi olevat asiat ja tapahtumat.

Mindfulnessharjoituksissa istutaan yleensä rennossa, mutta samalla ylväässä ja arvokkaassa asennossa selkä ja niska suorana, jolloin hengityksellä on tilaa virrata. Asento tukee samalla mieltäsi. Se kertoo sinulle, että olet arvokas itsellesi, voit hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet. Asento lisää valppauttasi ja keskittymiskykyäsi, jotka kehittyvät sinussa samalla.

Myötätuntoharjoitukset poikkeavat asennoltaan mindfulnessharjoituksista. Niissä voit ottaa itsellesi mukavan asennon, jolloin asento itsessään on jo myötätunnon osoitus itseäsi kohtaan. Pehmeä asento tukee osaltaan myötätunnon heräämistä ja siinä olemista.

Jos olet harjoituksissa ensimmäisiä kertoja, niin saatat huomata haasteita itsessäsi. Muista olla harjoituksissa omalla tavallasi tässä hetkessä. Muista erityisesti oleminen, ilman ponnisteluja, ilman tavoitetta. Ainoastaan havainnoit mitä tässä hetkessä tapahtuu.

Voit myös huomata miten mielesi harhailee. Aina, kun huomaat sen, niin palauta huomiosi lempeästi takaisin harjoitukseen. Tämä kehittää keskittymiskykyäsi ja kykyäsi suunnata huomiosi valitsemaasi kohteeseen. Anna harjoituksille aikaa vaikuttaa sinussa. Ole harjoituksessa aina uudelleen ja uudelleen, aloittelijan mielellä. Et voi tietää millainen kehosi, mielesi ja tunteesi ovat juuri tällä hetkellä. Niihin vaikuttavat kaikki mitä teet, miten olet ja mitä kohtaat päivän aikana.

Eli hellitä ja ole harjoituksessa.

Toivon, että harjoituksista on sinulle hyötyä ja iloa.

Tekstit ja lukija Maria Saarelainen, Hellittämisen meditaatio on muokattu T.N. Hanhin kirjasta pelko.

Vuorimeditaatio (8:09)

Lempeyttä itselle hankalassa tilanteessa (12:30)

Myötätuntoinen hengitys (10:10)

Kiitollisuusmeditaatio (11:48)

Hellittämisen meditaatio (16:39)

Rakastavaa ystävällisyyttä läheiselle ja itselle (12:43)

Pieni lempeä seisomajooga (22:35)

Muistathan kuunnella kehoasi ja ole harjoituksessa sen verran kuin tässä hetkessä on mahdollista. Muista, että sinä itse olet kehosi paras asiantuntija. Liikkeet eivät saa tuottaa kipua. Yleensä kehomme tarvitsee lempeää ja pehmeää liikettä kovan, voimakkaan ja liian venyttävän sijaan.

Sinulle, jolla on jo harjoittelukokemusta

Allaolevissa meditaatioissa on vähemmän ohjausta ja ne sopivat sinulle, joka olet jo harjoittanut pidempään ja tiedät harjoittelun perusperiaatteet. Muista palauttaa huomiosi takaisin harjoitukseen aina, kun huomaat sen karanneen muualle. Tätä ei erikseen korosteta harjoituksissa.

Kehomeditaatio (24:53)

Tyyneyden meditaatio (17:26)