Case: Konkreettiset hyödyt mindfulnessista opettajalle

Mindfulness tunnetaitovalmentajakoulutukseen on osallistunut useita opettajia vuosien aikana. Tässä yhden opettajan henkilökohtaisia havaintoja miten mindfulness on muuttanut työn tekemisen tapaa. Itse asiassa työtehtävät ovat lisääntyneet, mutta kuormitus sen sijaan laskenut!

Alku oli vaikeaa – olen ollut suorittaja – oivallus hellittämisestä auttoi aluksi arjessa

Koulutuksen aluksi mindfulnessharjoitukset tuntuivat raskailta ja tunsin selkeää vastustusta niitä kohtaan. Olen aina suorittanut paljon ja ruuhkavuosissa olin myös opiskellut monta vuotta töiden ohella. Huomasin suorittavani myös näitä olemisharjoituksia.

Kahden kuukauden harjoitusten tekemisen jälkeen, huomasin pitäväni erityisen tarkasti kiinni harjoituksissa olemisesta. En enää taistellut vastaan, vaan harjoitusten tekemisestä oli tullut rutiini.

Lisäksi huomasin itsessäni muutoksia; ulkona kävellessäni havaitsin automaattisesti kauneutta, erilaisia muotoja, ääniä, sävyjä ympärilläni. Kaikissa vuorovaikutustilanteissa huomasin kuuntelevani puhujaa, en ärsyyntynyt ihmisten ominaisuuksista tai olemisesta. Omassa perheessäni huomasin jaksavani paremmin keskittyä lapseni kanssa läsnäoloon. Olemme aina keskustelleet paljon, mutta nyt siihen oli tullut mukaan uusia ulottuvuuksia. Mieheni kanssa huomasin jaksavani selittää hänelle meidän välisiä ristiriitoja ”auki”.

Ensimmäisen kerran tunnen hallinnan tunnetta urani aikana

Olen myös huomannut työssäni paljon erilaisia asioita, joita en ennen edes ajatellut. Minun on helpompi tehdä yhteistyötä kollegoiden kanssa. Osaan olla kuunteleva ja rakentavampi yhteistyössä ja se säästää voimiani erittäin paljon. En tuomitse enää erilaisia ajatuksia, ajattelutapoja ja näkemyksiä vaan yritän aidosti ymmärtää, miten toinen ihminen ajattelee.

case-opettajan-hyödyt-mindfulnessista

Koulussa on tällä hetkellä paljon muutosta uuden opetussuunnitelman myötä ja iso osa henkilökunnasta on väsynyt ja stressaantunut tilanteen vuoksi. Olen itse saanut myös enemmän vastuuta ja toimin myös kehittämistehtävissä. Kaikesta tästä muutoksesta huolimatta, tunnen ensimmäisen kerran urallani hallinnan tunnetta työssäni näin paljon. Teen työtäni jäsentyneemmin, suunnitellummin ja pystyn huomioimaan erilaisia asioita hämmästyttävän paljon.

Erityisen iloinen olin muutama viikkoa sitten töissä, kun havahduin ajatukseen, että yhdeltä henkilökuntamme jäsenistä ei ehkä ole kukaan ikinä kysynyt, kuinka hän voi? Esitin kysymyksen hänelle ja ajatukseni osoittautui todeksi. Kukaan ei ollut ikinä viidentoista vuoden uran aikana kysynyt häneltä tuota kysymystä. Saimme siitä hyvän keskustelun aikaan.

Mindfulnessista on todellista hyötyä arjessa, onko sinun muutoksen hetkesi nyt?

Seuraavat mindfulness tunnetaitovalmentajakoulutukset alkavat jälleen Oulussa ja Lahdessa. Katso tästä lisää.

 

 

Jaa kirjoitus ystävillesi, jos pidit siitäShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin